Vakwerk voor monumenten

dinsdag 15 december 2020

Het einde van het jaar komt in zicht en een nieuw jaar dient zich aan. Uw pand heeft al vele jaarwisselingen meegemaakt en een monumentale leeftijd bereikt. Maar een gebouw hoeft geen 100 jaar plus op te teller te hebben om een monument te zijn.

Monumentenwacht Limburg mag zich dan ontfermen over bouwwerken op leeftijd, zelf is de organisatie allerminst bejaard. Het vakmanschap van onze monumentenwachters – het fundament waarop wij bouwen – is helemaal up-to-date. ‘Vakwerk voor monumenten’ staat bovenaan ons briefpapier naast het nieuwe logo; en dat is precies waar wij als monumentenorganisatie voor staan.

Het afgelopen jaar was voor de organisatie een bedrijvig jaar. Ons huishoudboekje vroeg dringend om wijzigingen in de bedrijfsvoering. En af en toe is het ook goed om, juist met het oog op de toekomst, even stil te staan en achteruit te kijken. Dat hebben we gedaan. En de uitkomst is een nieuw, breder dienstenpakket waarmee we erop inzetten om onze leden maximaal te ondersteunen bij alle zaken, vragen, zorgen en besognes die hun monument betreffen. Onze monumentenwachters staan dagelijks klaar om u te begeleiden bij alle fasen en alle aspecten van bouwkundige ingrepen aan uw monument.

Onze organisatie is verhuisd naar de tweede monumentenstad van Nederland en houdt kantoor in een monumentaal pand aan de Boschstraat, in 1863 gebouwd door een van de Regouts. Het pand staat recht tegenover de Penitentenpoort, die vroeger naar de Ceramiquefabrieken leidde en die nu de poort is naar een wervelend stadsdeel dat als een Sphinx uit de industriële as en scherven is herrezen. In deze nieuwsbrief leest u meer over het woonhuis van Pierre Regout en hoe Monumentenwacht samen met de gemeente Maastricht werkt aan de toekomst van haar militair en industrieel erfgoed. Kom gerust in 2021 eens op bezoek in het pand van de oude Regout; wij leiden u graag rond en staan u steeds terzijde bij het verwerkelijken van een mooie, authentieke toekomst voor uw monumentaal huis.

Drs. Armand Opreij
Directeur Monumentenwacht Limburg