Organisatie

De Stichting Monumentenwacht Limburg bestaat uit een Raad van Toezicht en een uitvoeringsorganisatie. Deze laatste wordt geleid door Geert van der Varst, directeur-bestuurder. De uitvoeringsorganisatie bestaat verder uit acht bouwkundig inspecteurs/adviseurs, één specialist historische interieurs en vijf medewerkers met uiteenlopende ondersteunende functies; zie voor meer informatie het overzicht van Medewerkers.

Monumentenwacht Limburg heeft haar thuisbasis in Roermond. Ons kantoor is gevestigd in het Ondernemersplein Limburg aan de Steegstraat. Dit is een complex van twee rijksmonumenten, te weten het vroegere Ursulinenklooster en het voormalige Landbouwhuis. Na een ingrijpende restauratie en modernisering biedt het Ondernemersplein alle moderne kantoor- en vergaderfaciliteiten. Er zijn inmiddels ongeveer twintig organisaties gevestigd, waaronder de Kamer van Koophandel en het Huis voor de Kunsten. Op deze locatie bevinden zich de werkruimtes voor de directeur, de specialist historische interieurs, een bouwtechnisch adviseur en de diverse medewerkers met een ondersteunende functie.

Ons grootste depot bevindt zich in Thorn. Dit biedt plaats aan diverse inspectiebussen en een bescheiden voorraad historisch bouwmateriaal. Daarnaast is er kantoorruimte voor de tweede bouwtechnisch adviseur en vier inspecteurs.

Ons tweede depot, tevens voorzien van kantoorruimte, is gevestigd bij de historische torenmolen in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht. Deze locatie vormt de uitvalsbasis voor de inspecteur en inspecteur/adviseur in Zuid-Limburg.

Monumentenwacht heeft haar werkterrein - de gehele provincie Limburg - opgesplitst in drie rayons. Bij elk rayon hoort één vaste inspecteur. De bouwkundig adviseurs en de twee resterende inspecteurs worden in uiteenlopende rayons ingezet. Deze aanpak heeft als voordeel dat de aangemelde monumenten steeds worden geïnspecteerd door iemand die het object goed kent, maar dat het ook mogelijk is om iemand met een frisse blik te laten meekijken. Van links naar rechts: Entree van het Ondernemersplein Limburg te Roermond, kantoor bij het depot in Thorn en de molen van Gronsveld.