Achtergrondinformatie

Over het ontstaan, de bouw, het gebruik, het in onbruik raken en het herstellen/restaureren van bakhuisjes is en wordt regelmatig gepubliceerd. Hier worden enkele van de vele beschikbare bronnen genoemd en zeer beknopt aangeduid. Als u op de link klikt, krijgt u nadere informatie of verschijnt het volledige artikel.
Kunt u nuttige aanvullingen geven op dit overzicht? Dan vernemen wij dat graag via een e-mail aan info@www.monumentenwachtlimburg.nl.

Het bakhuis en het bakken in de eerste helft van de 20ste eeuw in Limburg. Informatief artikel (8 pp) door Wil Filott over het gebruik van bakhuisjes, met foto’s van Erfgoed Tungelroy.

Bouwen om te bakken - Bouw, gebruik en restauratie van bakovens. Rijk geïllustreerd boek (258 pp) door Dirk Lembrechts, Steven De Waele en Nicolas Mazeure, uitgegeven door de provincie Vlaams-Brabant (België). Eerste uitgave oktober 2018.  In Nederland te bestellen via Standaard Boekhandel. Prijs €15,00 plus €4,50 verzendkosten.

Heel Limburg bakt(e). Artikel uit dagblad De Limburger van 9 augustus 2019 naar aanleiding van Rondom 't Bakkes, een informatieve dag over bakken in houtovens en bakhuisjes (op 10 augustus 2019). Met aandacht voor het monitoringproject Bakhuisjes van Monumentenwacht Limburg. Zie ook: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190805_00117241/heel-limburg-bakt-e.

Vlaai bakken in een vuurvaste iglo. Krantenbericht over de restauratie van een bakhuisje te Elsloo.