De winterbeurt: onze tips

donderdag 19 november 2020

Het is weer die tijd van het jaar: de bomen hebben kwistig met bladeren gestrooid. Voor u als eigenaar van een gebouw het seizoen om alert te zijn op mogelijke verstoppingen van de goten. Door in deze weken extra aandacht te geven aan de waterafvoer van uw daken kunt u lekkages en de nare gevolgen daarvan voorkomen.

Verwijder het afgevallen blad niet alleen uit de mast- of bakgoten aan de onderzijde van het dak, maar reinig ook de kil- en zalinggoten en de verholen goten. Wanneer de daken en goten moeilijk bereikbaar zijn en u het lastig vindt om zelf de vervuiling te verwijderen kunt u natuurlijk de hulp van Monumentenwacht inschakelen.

Tijdig problemen signaleren

Tijdens het schoonmaken van uw goten kunnen we meteen de conditie ervan inspecteren en mogelijke problemen signaleren, zodat u weet hoe lang uw gootbekleding vermoedelijk nog mee zal gaan en zodat u eventuele vervanging ervan ruim van tevoren kunt inplannen. Kleine noodreparaties kunnen we vaak direct uitvoeren, waardoor vervolgschade voorkomen wordt. We kunnen u ook adviseren over het eventuele gebruik van bladroosters. Ook na een natte periode, of na dagen met veel wind of storm, doet u er goed aan de staat van uw dak te controleren: zijn er wellicht pannen scheef gewaaid of beschadigd door rondvliegende takken? Ziet u misschien binnenshuis tekenen van lekkage? Tijdig ingrijpen kan grotere schade voorkomen.

Winterbeurt

Natuurlijk lopen we tijdens een reguliere inspectie altijd de goten van uw monument na, ook in andere seizoenen. Maar is de inspectie al weer een poosje geleden uitgevoerd en vermoedt u een ophoping van bladafval, bel ons dan gerust om een winterbeurt voor uw pand af te spreken.