Het nieuwe thuis van Monumentenwacht Limburg

woensdag 16 december 2020

Sinds de laatste Open Monumentendag van september 2020 is het kantoor van Monumentenwacht Limburg gehuisvest op de tweede verdieping van het prachtige monumentale herenhuis aan de Boschstraat 45 te Maastricht.

Opvallend rijksmonument

Dit opvallende rijksmonument met een fraai geornamenteerde, kleurrijke gevel is het voormalige woonhuis van Pierre (Petrus II) Regout (1828-1897), oudste zoon van Petrus Laurentius Regout (1801-1878), de oprichter van de glas-, kristal- en aardewerkfabrieken Petrus Regout & Co. Het herenhuis ligt schuin tegenover de Penitentenpoort, van oudsher de toegang tot de fabrieken van Petrus Regout.

Historische stijlen

Het woonhuis van Pierre Regout en zijn vrouw Amélie Polis werd in 1863 gebouwd, vermoedelijk naar een ontwerp van de huisarchitect van de familie Regout, Wilhelm Wickop uit Aken. Een gave tekening (onderin dit bericht) uit het archief van het RHCL toont een gevelontwerp voor het fraaie herenhuis, dat bestaat uit drie woonlagen, een kelder en een zolder. De gevel is een eclectisch geornamenteerde lijstgevel; hij is verdeeld in drie traveeën, of vensterassen, en heeft op de begane grond een in pleisterwerk uitgevoerde bossering. Opvallend zijn de gepleisterde vensteromkaderingen en het balkon. De omkaderingen op de eerste verdieping – met de zuiltjes langs de onderkant – hebben een renaissance uiterlijk. Op de tweede verdieping is een Romaanse stijl te herkennen, met Rijnlandse invloeden. Op de begane grond is de gevel lichter afgewerkt. De gepleisterde vensteromkaderingen en bosseringen op straatniveau waren waarschijnlijk bedoeld als imitaties van hardsteen.

Metamorfose na kleuronderzoek

De tot voor kort nog geheel wit gepleisterde en geschilderde gevel heeft na kleuronderzoek door Stichting Restauratie Atelier Limburg een volledige metamorfose ondergaan, waardoor de architectuur van de gevel beter afleesbaar is geworden: de vensteromkaderingen zijn in hardsteenkleur afgewerkt en de gepleisterde bossering op de begane grond en de pleisterlagen op de verdiepingen in okergeel.

U bent welkom!

Voor een erfgoedorganisatie als Monumentenwacht Limburg is dit inspirerende, historische huis in de tweede monumentenstad van Nederland natuurlijk een mooi visitekaartje. En ons nieuwe kantoor is ook een beetje van u, als lid van Monumentenwacht Limburg. U bent er dan ook van harte welkom. Hebt u vragen over een van onze producten of wilt u weten wat wij voor uw monument kunnen betekenen? Maak dan eens een afspraak met een van onze medewerkers in Maastricht. Wij laten u dan graag, en met trots, het voormalige woonhuis van Pierre Regout zien.

Geveltekening van het pand aan de Boschstraat 45 uit het archief van het RHCL: