Bakhuisjes

In 2019 startte Monumentenwacht Limburg met het monitoren van bakhuisjes in Limburg. De dichtheid en de diversiteit van deze gebouwtjes was nergens zo groot als in onze provincie. Helaas zijn er al veel bakhuisjes verdwenen of verkeren in slechte staat. Daarom was er alle reden om dit erfgoed te monitoren.

Bakhuisjes, houtovens en bakhuizen

Strikt genomen gaat het om historische houtovens. In een ver verleden bakte men hierin broden, vlaaien en koeken. Sommige houtovens bevonden zich in de woning of de boerderij. De meeste ovens zijn echter in een apart gebouwtje ondergebracht. Een houtoven brengt namelijk brandgevaar met zich mee. Daarom bevonden de ovens zich vaak op 20 tot 25 meter afstand van het huis. De grootte van een bakhuisje verschilt nogal. Tegenwoordig doen sommige bakhuisjes zelfs dienst als vakantiewoning.

Partners monitoringsproject

Partners binnen de Coöperatie Erfgoed Limburg (CEL):
Andere partners:

Heeft u meer informatie?

Heeft u informatie over bestaande of verdwenen bakhuisjes en bakovens? Weet u bijvoorbeeld meer over de geschiedenis of het gebruik van bakhuisjes? Neem dan contact met ons op! Dit kan via bakhuisjes@monumentenwachtlimburg.nl.

Meer informatie vindt u in deze flyer.

In de pers