Tips en adviezen voor waterschade

dinsdag 23 april 2024

In juli 2021 zijn veel huishoudens en dus ook monumenten getroffen door water. Onderstaand leest u enkele tips en adviezen die wij u kunnen geven met betrekking tot opgelopen waterschade.

Tips en adviezen

Ten eerste is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om de muren te laten opdrogen. Afhankelijk van de dikte van de muren kan dit tot zes maanden tot een jaar duren (en nog langer). Verwijder loszittende pleisterlagen om het drogen van muren te versnellen en schimmelvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om houten plinten te vervangen en om nat geworden deuren op een vlakke ondergrond te leggen op ventilatielatjes zodat deze zo weinig mogelijk krom trekken.

Vervang beschadigde vloeren, met name houten vloeren maar in sommige gevallen ook tegelvloeren die losgeraakt zijn. Soms zijn er scheuren ontstaan of kunnen deze nog ontstaan. Bij buitenmuren is vooral schade bij mergel duidelijk zichtbaar, houdt u er rekening mee dat tijdens het droogproces schaaldelen mogelijk nog afvallen. Als laatste is het belangrijk om foto’s te maken. Maak foto’s met de datum erop van de huidige toestand zodat eventuele vervolgschade die nog kan ontstaan aan de hand van foto’s te bewijzen is.

Inspectie nodig?

Neem vrijblijvend contact op met Monumentenwacht Limburg. De monumentenwachters komen graag bij u langs en maken een opname om de schadebeelden vast te leggen. Zij voorzien u van advies over de te nemen maatregelen.