Uitvoeringsrichtlijn Historisch parket

zaterdag 20 juli 2024

Onlangs heeft de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumenten (ERM) een uitvoeringsrichtlijn (URL) uitgebracht over onderhoud en herstel van historische parketvloeren. Deze richtlijn is in de eerste plaats een praktisch hulpmiddel voor professionele opdrachtgevers (beheerstichtingen, adviesbureaus, architecten) en opdrachtnemers (parketteurs, restaurators). URL 4013 ‘Historisch parket’ bevat vele uitgangspunten en aanwijzingen die het werkproces en het resultaat bevorderen. Delen van de URL zijn ook interessant voor particuliere opdrachtgevers en bezitters/beheerders van historisch parket en andere hoogwaardige houten afwerkvloeren. De volledige URL is te raadplegen via deze link

De URL is opgesteld door een commissie bestaande uit elf deskundigen, werkzaam bij uiteenlopende bedrijven en instellingen, waaronder het Gilde van gediplomeerde parketteurs. Monumentenwacht Limburg leverde de penvoerder, in de persoon van interieurspecialist Alwin van Hees. Hij benadrukt dat het onderhouden en restaureren van historische parketvloeren om specifieke deskundigheid vraagt. “Deze vloeren zijn niet alleen waardevol op zichzelf; ze vormen in veel gevallen ook een essentieel onderdeel van een zorgvuldig ontworpen historisch interieur. De indeling en de lijnvoering van parketvloeren kunnen bijvoorbeeld afgestemd zijn op het gebruik van de ruimte en op de vormgeving van wanden en plafonds. Juist vanwege deze ensemblewaarde is het belangrijk dat historische parketvloeren worden behouden.”

De URL richt zich niet alleen op het regulier onderhoud van historisch parket (wees spaarzaam met boenwas en zeer terughoudend met dweilen en schuren!) en op kleinschalig herstel van schade. Er wordt ook ingegaan op gevaren en risico’s bij ingrijpend herstel (uitname en terugplaatsen van de vloer) en bij majeure ingrepen als het isoleren van vloeren en het aanbrengen van vloerverwarming.