Open Monumentendagen: Monumentenwacht Limburg daalt af langs de Sint Jan in Maastricht

donderdag 17 september 2020

In het weekend van 12 en 13 september vonden de Nationale Open Monumentendagen plaats. Monumentenwacht Limburg gaf op een opzienbarende manier acte de presence bij de start van het monumentenprogramma van de gemeente Maastricht, namelijk met een demonstratie abseilen langs de rode toren van de Sint Jan.

Schouwspel

Het volgende schouwspel ontrolde zich: de wachters verankeren hun veiligheidsgordel aan de dakconstructie en klimmen door de dakkapel naar buiten om als koorddansers door de goot te balanceren. Dan laten ze zich zakken en dalen behendig langs de gevels af; intussen onderwerpen ze – onverschrokken – met hun scherpe oog het Gotische gebouw aan een deskundige inspectie. Ondanks alle geavanceerde technieken – waarvan Monumentenwacht uiteraard indien nodig en mogelijk gebruik maakt – klauteren en dalen onze wachters ook vandaag nog ‘ouderwets’ langs hoge monumentale bouwwerken omhoog en omlaag: een drone kan geen dakpan recht leggen of lood aankloppen, en met een hoogwerker kun je niet overal bij.

Door de ogen van de wachters

Wat kwamen de wachters zoal tegen tijdens hun klim- en klauterwerk op en langs de Sint Jan in Maastricht? Bij het afdalen langs de daken troffen ze nogal wat beschadigde leien aan, die ze meteen hebben vervangen door nieuwe exemplaren. Ze stuitten in de traptoren ook op een loden goot die op meerdere plaatsen lekte, waardoor behoorlijk wat schade had kunnen ontstaan. De goot is meteen gerepareerd en kan weer jaren mee. In de voegen van de balustraden kwamen de wachters ongewenste begroeiing tegen. Afgedankt nestmateriaal van onder andere duiven, spreeuwen en roofvogels zoals uilen en valken biedt houvast en een voedingsbodem voor allerlei zaadjes die ontspruiten en wortel schieten op plaatsen waar we dat liever niet zien gebeuren.

Tegelijk met het schoonmaken van vervuilde gootdelen hebben de Monumentenwachters ook deze ‘woekeringen’ verwijderd: een niet te onderschatten service die veel voor het behoud van het gebouw betekent, en die natuurlijk ook van groot belang is voor de eigenaar, die dankzij deze inspectieronde duur herstelwerk in de toekomst heeft kunnen voorkomen.

Veel bekijks

Menig geïnteresseerde heeft onze verrichtingen tijdens deze open dagen gadegeslagen. Terwijl binnen in het kerkgebouw doorlopend lezingen werden gehouden, werden we buiten voor onze inspanningen beloond met een vrolijk zonnetje. En een van Maastrichts meest in het oog springende kerkgebouwen kan er weer even tegen.

Foto impressie: